włoska restauracja w centrum Krakowa

Idealną wskazówką na dostosowanie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu brezentem dopełniającym towarzyszące mu składniki. Na przykład branża Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego typu potrawa potrzebuje wina, który znakomicie połączy się z wypiekanym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeżeli uważasz o czerwonym winie, masz rację, ale które z nich będzie w największym stopniu dobre? Najczęściej jest tak, że najprawidłowiej dostosować wino z tego samego regionu we Włoszech z którego tradycyjnie wywodzi się danie – tutaj mogłoby się sprawić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, które ma ogromny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak także jest o należytej strukturze pasującej do dania.

włoskie jedzenie Kraków

Przepis na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są mocno kwaśne oraz w wielu przypadkach mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje bezlik przeróżnych odmian winogron (oraz mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeśli do takiego włoskiego makaronu doda się trochę więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) można trochę o wiele bardziej poszaleć.
•    Rekomendowane tu jest wyżej wspomniane Primitivo, jednak także Sangiovese, Negroamaro, czy także Nero d’Avola.

Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest odkryć wino, jakie nie smakowałaby dość dobrze z serem, w następstwie tego zamiast tego lepiej pomyśleć o dobraniu wyśmienitego jako o okazji do tego, aby spróbować trochę bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub też Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Do tego lżejsze czerwone wina z są następnym wspaniałym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, głównie jeśli w sosie są grzyby lub ewentualnie warzywa korzeniowe. Oto kilka opcji, których warto spróbować: jeśli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana lub Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy także Sangiovese.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *